Godsaker

Mazarinkaka med lemoncurd, grädde och bär. 


 Receptet hittade jag i buffé- tidningen som kommer från Ica.



Kryddig äppelkakspaj


Receptet hittar ni i fjärde numret av Hembakat. 




Kanelbullar 




Chokladbiskvier

Igår hade jag ett utav tjejgängen på besök. Det bjöds på köttfärs- och grönsakssoppa och till fikat blev det toscabullar och chokladbiskvier. Efter mitt och min systers halvt dåliga försök att göra chokladbiskvier ville jag prova igen. Övning ger färdighet. Så här såg de olika stegen ut när jag bakade.

Mandelbotten


Mandelbotten med chokladsmörkräm

Doppade i mörk choklad

Toscabullar med vaniljkräm

Igår fick jag önskemål om nya inlägg och självklart ska det bli. Jag beklagar den dåliga uppdateringen. Det har varit mycket med examensarbetet nu, men här kommer en uppdatering från gårdagens bakning. Jag har precis köpt min favorittidning och i den har jag hittat massa recept. Bland annat dessa toscabullar med vaniljkräm. Tyvärr blev de inte så fina, men de fick goda omdömen utav sambon och min pluggkompis.

Receptet hittar ni i nya tidningen av Hembakat.

Underbart var det att få baka till ljuset av solnedgången


Här ser ni vaniljkrämen som blir bullens fyllning.



Vetekrans med citron och kokos

I torsdags innan det var dags att kolla på Hela Sverige bakar så passade jag och en kompis på att baka en vetelängd. Allt för att man ska ha något att smaska på när man tittar på ett program som frestar en så. Denna gång blev det ett recept ur den nya Hembakat - Vetekrans med citron och kokors. Den blev riktigt smarrig faktiskt. Jag tycker väldigt mycket om kokos och den fräscha smaken av citron vara bara en bonus.



Tårta 

I helgen blev det lite överraskningsfirande och självklart skulle det ju vara tårta. Dagen till ära blev det en hallontårta med vaniljkräm och grädde. Denna tårta fick även ha äran att vara med på min nya profilbild. Vad tycks?


"Den där äpplekakan"

Mitt bakande kom igång på riktigt när jag först flyttat ihop med min sambo och vi skulle hålla i våra kalas själva. Då ville jag har sju sorters kakor på bordet och helst så ska de kakorna bytas ut för vart år. När jag stod första gången och skulle välja de sju sorterna så tänkte jag på en kaka som både min mormor och min mamma bakar, och som är sååå fruktansvärt god. (Ni har säkert sett den här tidigare i bloggen.) När jag ringde dem och frågade så förstod de inte riktigt vilken kaka jag menade och till slut fick den namnet "Den där äpplekakan". Sen dess har den fått heta så (i alla fall i min receptbok). Både jag och min sambo älskar denna kaka, så när mamma ringer och frågar om vi vill ha äpplen från deras trädgård då tackade vi inte nej. Igår fick det bli "Den där äpplekakan"! På kvällen fanns det bara en fjärdedel av kakan kvar, dock hade vi både haft gäster samt blivit bortbjudna.







Chocolate Chip Cookies

Igår spenderade jag min dag på att läsa och baka. Jag har hittat en mycket bra bok och det enda jag vill göra är att läsa, men det fick ju såklart bli lite bakande med. I oktober ska jag nämligen baka tårtorna till en 60årsfest, och det är budapest-tårta som jag tidigare inte bakat så därför var jag tvungen att öva mig. Jag passade även på att baka chocolate chip cookies eftersom jag nu hade handlat in det jag glömde förra gången. Jag har dock bara fotograferat kakorna. Dessa är magiskt goda, men inte nyttiga för fem öre.


Ingredienser
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 st ägg
4,5 dl farinsocker
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör, mjukt
6,5 dl havregryn
0,5 dl mjölk
300 g mörk choklad, grovt hackad
Tillagning

1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, bikarbonat och salt.
2. Vispa äggen lätt. Blanda därefter i farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp. Rör ner smör.
3. Häll i havregryn och rör om ordentligt. Tillsätt mjölblandningen och eventuellt mjölk om degen verkar torr. Arbeta ihop degen.
4. Blanda ner den grovt hackade chokladen.
5. Klicka ut kakor av degen med hjälp av 2 skedar på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 12-15 min. Låt svalna på plåten.
Tårta med vit chokladmousse

Igår hade vi min syster och hennes familj här. Det var himla trevligt. Vi bjöd på mat och spelade kort, sen blev det självklart efterrätt. Jag provade ett recept som jag hittade i tidningen "Mat", men jag ändrade det lite eftersom jag ville använda mig av bären vi hade i frysen. Vi fick alla betygsätta tårtan och snittbetyget blev  nog en 4:a utan 5. Dock tror jag att den kan bli en 5:a om man gör några ändringar.




Rabarberpaj och vaniljmuffins

Imorgon blir det konsert och det finns igen försäljning på området så det blir picknick, något som jag egentligen föredrar. Det är ju så mysigt att få packa sin korg med de godsaker man vill ha. Idag har jag förberett lite för korgen. Dagen till ära har jag införskaffat mig små pajformar så att hela sällskapet kan få sin egen lilla paj. Jag har bakat rabarberpaj och jordgubbspaj. En i sällskapet tycker inte om rabarber så då fick det bli med jordgubbar istället. Det blev även rabarber över så jag fortsatte bakandet med att slänga ihop vaniljmuffins som jag stoppade de sista rabarberna i. Hälften av muffinsen fick dock chokladbitar i sig.





Jordgubbssaft 

Jag försöker anstränga mig för inte känna mig sjuk, så innan idag har jag gjort jordgubbssaft. Efter jobb i fredags begav jag och min kollega oss ut på Rydebäcks åkrar för att plocka jordgubbar. Med dessa jordgubbar och rabarber (också självplockade) har jag idag använt mig av farmors recept för att göra saft. Tyvärr blev det bara en flaska men den räcker nog ett tag. Den ska ju trots allt spädas ut. Saften blev väldigt god och smakade nästan som min barndomsväns mammas saft, vilket är mitt mål.





Brownietårta med blåbärsmousse

 

Nybakat

Igår mådde jag inte alls bra, vilket gjorde att jag bara låg i sängen hela kvällen. I morse vaknade jag klockan sex och mådde fortfarande dåligt. Dessutom krånglade min rygg som vanligt, vilket gör att jag inte kan ligga kvar i sängen så jag bestämde mig för att gå upp och baka bröd till min sambo. Brödet jag bakade påminner om ett bröd som jag brukade få väldigt sällan i skolan, men som var fantastiskt gott - ett brytbröd som serverades till soppor, men som även funkar att äta till frukost. Receptet hittar ni i det nyaste numret av "Hembakat" (med namnet Lindas rågsiktsrutor) eller här nedan.





Lindas Rågsiktsrutor (12st)

50 gram jäst
4 dl mjölk, ljummen
25 gram smör, smält
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
8-9 dl rågsiktsmjöl

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken

2. Häll i smält smör, salt, sirap och rågsiktsmjölet, lite i taget. Blanda ihop till en ganska lös, men smidig deg. 
3. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. 
4. Ta upp degen och platta ut den i en smord långpanna, ca 20x30 cm. Tryck ett rutmönster, ca 4x3 st, med en degskrapa i degen. Sätt ugnen på 230 grader. 
5. Strö lite rågsiktsmjöl ovanpå rutorna och grädda längst ner i ugnen tills de fått fin färg, 12 - 18 minuter.



Fika

Nu sitter jag och äter en sista bit av ett recept jag fått i från Ernst Kirchsteiger sommarprogram. Ljuvligt gott. Mina "fikavänner" har gått hem och jag får klassa fikan som lyckad. De verkade mätta och belåtna när de begav sig hemåt. Jag bjöd på Dinkelbröd med äpple och kanel samt olika pålägg, och till efterrätt hade jag gjort en rabarber/jordgubbspaj med vaniljvisp. För att gotta till det lite extra gjorde jag även receptet från Ernst, som är smördej med bär och lemoncurd. Till det serverade jag vaniljglass. Det sistnämnda är, enligt mig, väldigt gott och väldigt enkelt.




Pannkakor

Färskt rykande nyheter från lunchen med min sambo precis. Vi bestämde oss för att göra pannkakor och... ohh så gott det är. Ta fram ägg, mjölk och mjöl och sätt igång att vispa.


Rulltårta med på besök

Strax är det dags att bege sig för att hälsa på den sötaste i världen, nämligen min systerdotter och självklart har jag bakat något gott att ta med. Idag blev det en rulltårta med drottningsylt och vaniljkräm. Har man någon sylt hemma är denna rulltårta himla enkel och snabb att göra. Vaniljkräm kan man köpa färdig i affären eller så gör man en egen.



Bakglädje

För er som känner mig så vet ni att ett av mina stora intressen är att baka, och vad vore då inte roligare än att dela med mig utav dessa underbara recept jag hittar. För er som känner mig riktigt väl delas ju även smakbitar ut. Mitt första recept som får inviga denna blogg kommer från en dessertbok, vid namn "Slutet gott", som jag köpte på Rea för några år sedan. Receptet har använts och tårtan har bjudits på både mina underbara töser och min kära familj, dock med olika utseenden.  
 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar